Tuesday, November 4, 2008

KAMI SEKELUARGA 2005

ZAHID BIN BAKAR - 1966
SALMI BINTI SAHROM - 1967
NUR SYAFIQAH BINTI ZAHID - 1991
NUR 'ATIKAH BINTI ZAHID - 1991
MUHAMMAD NAJMUDDIN BIN ZAHID - 1993
NUR 'AISYAH ZAHRAA BINTI ZAHID - 2001

WATAK DAN PERWATAKAN

Diceritakan oleh sarjana alim Islam pada zaman kegemilangan ketamadunan dan sastera keilmuan Islam, ada seorang alim mengheret seekor unta tuanya bersama anak lelaki kesayangan beliau ke dalam sebuah bandar.

Perilaku itu ditontoni oleh segelintir orang, lalu berkata "Kenapa bodohnya si lelaki tua itu? Ada unta tetapi hanya diheretnya sahaja."

Apabila terdengar sahaja teguran tersebut, si bapa lantas segera meletakkan anaknya di atas pedati untanya, sambil terus mengheret untanya melalui lorong-lorong di bandar itu.Pada fikirannya adalah wajar bahawa anaknya yang menunggang unta berkenaan kerana mungkin telah letih bersamanya menghayun langkah, dan untanya tidaklah terasa beban yang terlalu berat kerana hanya seorang budak yang berada di atasnya.

Namun, tidak berapa jauh berjalan terdengar pula leteran orang-orang di jalanan berkata, "Apalah punya anak, bukankah bapanya sudah tua, mengapa dibiarkan mengheret unta. Orang muda sepatutnya menghormati orang tua, inilah yang sering terjadi di akhir zaman ini, ibu bapa melahirkan raja dan pemerintah, bukan seorang anak yang berusaha keras untuk kesejahteraan hidup dunia dan akhiran ibu bapa mereka."

Mendengar sahaja perbualan tersebut, si anak yang segan dan berasa malu dengan teguran itu segera meminta si bapa menggantikan tempatnya. Mereka meneruskan perjalanan.

Tiba-tiba terdengar pula kata-kata yang menegur, "Kenapalah orang tua tu, anaknya yang masih kecil disuruhnya mengheret unta? Mengapa kebanyakan kita menggunakan anak sendiri seperti hamba dan tidak mengasihinya. Bukankah anak itu satu amanah bagi ibu bapa menjaganya."

Si alim dan anaknya terpinga-pinga mendengar kata-kata itu. Namun pada hati mereka ada kebenaran akan kata-kata tersebut dalam kehidupan sekarang. Maka, tanpa berfikir panjang kedua-dua anak-beranak itu sama-sama menunggang unta mereka yang keletihan dan agak kurus itu.

Entah kenapa, ada sahaja insan yang ingin menegur tindak tanduk tersebut, kata mereka, "Apalah punya orang, sudah tahu unta itu keletihan dan kurus pula, kenapa sampai dua orang menunggangnya? Tiada sifat kemanusiaan langsung. Nanti bila unta itu uzur dan tidak mampu berkhidmat kepada tuannya, tentu disembelih untuk dijadikan hidangan pula."

Kata-kata setiap orang yang memberi teguran itu membuatkan anak-beranak itu berfikir, di manakah kesilapan yang dilakukannya. Sesungguhnya pandangan orang lain ada kalanya boleh diterima namun adakah setiap teguran boleh diterima?

Apakah tindakan kita salah sekiranya kita memang tidak bersalah, kerana sering kali tindakan yang kita lakukan adalah hasil pertimbangan dan kewajaran yang telah kita fikirkan.

Maka fikirkanlah siapa kita dan apakah perwatakan kita.
Apakah kita sering dipersalahkan atas segala tindakan kita?

Belajarlah ...